torstai 11. heinäkuuta 2019

Ennakko: KuPS rynnii väkisin seuraavalle kierrokselle

Kysyimme Instagramin kautta seuraajiltamme, kumpi joukkueista jatkaa tietään Eurooppa Liigan karsinnoissa seuraavalle kierrokselle. Vastaus oli yksimielinen: peräti 98% äänestäjistä liputti KuPS:n jatkopaikan puolesta. MUALI! -toimitus on tästä asiasta samaa mieltä, joskin sudenkuoppiakin on olemassa. Itäinen vastustaja Vitebsk nimittäin on laadukas joukkue, jonka peli on tuloksellisesti yskinyt viime aikoina. Käymmekin nyt läpi mahdolliset skenaariot otteluparin suhteen.

Honka - KuPS: taktisesti ehein esitys kuluvalla sesongilla

Kovin usein kuulee toivottavan, että ennen isoja otteluita kansainvälisillä kentillä olisi äärimmäisen tärkeää saada ehjä ottelu alle. Viikonlopun Honka-ottelu oli täsmälleen tällainen. Podcastissa jopa pelkäsimme hieman sitä, kuinka KuPS-muoto pysyy kasassa Lahti-ottelun vähintään epäortodoksisen prässipelaamisen myötä, mutta huoli osoittautui aiheettomaksi. Puolustavan pelitavan valinnut päävalmentaja Jani Honkavaara joukkoineen sai pidettyä linjan riittävän ylhäällä ja näin ollen tiiveys säilyi esimerkillisesti läpi koko 90 minuuttisen ajan. Keskikentän kolmikko pelasi puolustussuuntaan keskustan sumputtaen ja näin ollen Honka joutui ahtaalle ja pakotti pelaamistaan laidoille. Ottelu ei välttämättä viihdearvoltaan kaunis, mutta taktisesti KuPS onnistui kerrassaan täydellisesti.

Tiivis muoto ja riittävän ylhäällä pelannut linja tarkoittivat suomeksi sanottuna sitä, että pallonriiston hetkellä KuPS oli aiempaa paremmin valmis hyökkäämään joukkueena. Pelin kuva muuttunee torstaille, mutta samoja asioita vaaditaan yhä. Palloseuran täytyy pystyä pelaamaan yhtenäisenä molempiin suuntiin, muuten lähes hullunrohkeasti pystyyn pelaava Vitebsk syö kuopiolaiset elävältä jo avausottelussa.

Erikoistilanteet ovat olleet Palloseuran täsmäase jo useassa ottelussa tällä kaudella. Näiden merkitys korostuu "maalin peleissä" kansainvälisissä otteluissa ja tässä isännillä on tänään iskun paikka. Vitebsk ei ole välttämättä maailman isoin ja fyysisin joukkue, joten kulmapotkut ja rajaheitot voivat hyvinkin olla KuPS:n avain voittoon.

Vitebsk - Brest

Jos suljen silmäni ja käyn mielessäni läpi ajatusta itä-eurooppalaisesta joukkueesta, oli Valko-Venäjän liigassa kärjessä oleva Brest juuri tämän kaltainen. Isokokoinen ja fyysinen vierailija pystyi tuottamaan ongelmia isännille voittamalla tärkeät kaksinkamppailut poikkeuksetta etenkin ottelun avausjaksolla. Todella alas valunut Vitebsk-puolustus näytti ensimmäiset heikkoutensa heti alussa, kun kahdella selkeällä neljän linjalla puolustaneen viime kauden cup-finaalistin linjojen väliin saatiin pelattua luvattoman paljon palloja.

Kuten Honkavaara illan ottelua edeltävässä lehdistössä kertoi, Vitebsk on muuntautumiskykyinen joukkue joka pystyy pitämään palloa. Ottaen huomioon viime aikaiset esitykset sekä tuloskunnon pidän yllätyksenä sitä, jos vieraat lähtevät ottamaan yltiöpäisesti pelillistä hallintaa. Tämän myötä uskonkin edeltävän Brest-ottelun olleen toisinto torstai-illan jännitysnäytelmästä. KuPS puskee ja Vitebsk pyrkii iskemään vastaan.

Jos kankeahkolta näyttänyt puolustaminen "blokissa" oli jonkinlainen heikkous, vahvuudeksi illan vierailla voidaan laskea toiminta pallonmenetyksen jälkeen. Peliväline pyrittiin riistämään takaisin yläkerran nelikon voimin jopa uhkarohkeasti, joka toisaalta avasi tiloja keskustaan. Samainen rohkeus korostui myös voitetuissa palloissa hieman alempana. Sergei Yasinskyn luotsaama miehistö survoi palloa liki poikkeuksetta suoraan pystyyn niin maata pitkin, kuin ilmassa pelaten. Tätä kautta sinipaitaiset pyrkivät voittamaan palloja ja saamaan luotua ylivoimia epäorganisoitua puolustusta vastaan. Näistä sarjakymppi onnistuikin luomaan muutaman vaarallisen tilanteen, mutta viimeisten ratkaisujen ontuessa maalitili jäi, kuten niin useasti tällä kaudella aiemminkin, avaamatta.

Yhtenäisyys ja kärsivällisyys avausottelun kulmakivinä

Kuten edellä mainittiin, KuPS:n täytyy olla illan ottelussa järkeviä ja tasapainoisia. Mikäli Vitebsk luopuu hallinnasta epäilyjen mukaisesti, on keltamustilla iso "mahdollisuus" tuhota pelinsä jo aiemmin tältä kaudelta tuttuun perisyntiin: päämäärättömään hyökkäyskolmanneksen pelaamiseen ja väkisin puskemiseen. Vierasmaalin merkitys kansainvälisissä otteluissa on valtava, joten HJK-vieraspelin kaltaiseen säntäilyyn ja pakottamiseen ei ole varaa. Mikäli Helsingin ottelun tapaan keskikenttä ja hyökkäys ajautuu seisomaan paikallaan puolustuslinjassa, on luvassa ikävä ilta. Naapuri nimittäin on pelin kääntämisessä erittäin hyvä.

Toivomme hyökkäyspelaamiseen ennen kaikkea porrastamista, joka Töölön ottelussa uupui jälleen täysin. Luvassa saattaa olla pitkiäkin pallonhallinnan jaksoja, joten pelillinen valmius ja kärsivällisyys yksinkertaisesti täytyy olla paremmalla tasolla. Mahdollisten menetysten tulee olla hallittuja, sillä pystyyn palloa survova, vikkelät hyökkäyspään pelaajat omaava Vitebsk ei tarvitse kummoisia tiloja arvokkaan vierasmaalin tekemiseen.

Podcastissa toivovamme viimeisen kolmanneksen monipuolisuus on siis avainasemassa. Brest pystyi luomaan hallitusti ylivoimia "taskuihin" ja viimeisen linjan eteen. Tämä osa-alue on tökkinyt ajoittain pahasti Palloseuran pelaamisessa, joten nyt jos koskaan on aika osoittaa nämä puheet turhiksi.

Vaikka avausosan pelillinen ennustaminen onkin hieman kinkkistä, uskomme KuPS:n pysyvän riittävän kompaktina molempiin suuntiin ja pystyvän puolustamaan sekä hyökkäämään laadukkaasti joukkueena. Vitebsk on haavoittuvainen yltiöpäisen hyökkäämisensä johdosta ja KuPS saa myös vastaiskun mahdollisuuksia, joka on ehdoton isäntien vahvuus. Erinomaisella tasolla toiminut erikoistilanne pelaaminen, sekä toivon mukaan paria pykälää vahvempi pitkien hyökkäysten päättäminen johtavat siihen, että kansan 98-prosenttisesti toivoma tulos toteutuu.

Kuopion ottelusta mukaan lähtee hyvä tulos ja vieraisiin keltapaidat pääsevät mukavuusalueelleen, edelleenkin päiväuniin ajoittain tulevan Kööpenhaminan ottelun tavoin. KuPS raapii kotiottelusta voiton ja pitää vierasottelun tasalukemissa. KuPS jatkaa seuraavalle kierrokselle jossa vastaan asettuu Legia Varsova.

Teksti: Pauli Savenius

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti