keskiviikko 15. toukokuuta 2019

Tarina seurasta nimeltä Savo Volley


21.12.2017 Kuopion Kaupunginteatteri

Tunnelma on odottava. Pimeässä salissa paikalle kutsutun mediaväen huomio kiinnittyy kahteen valokeilassa loistavaan keltamustaan pöytälakanaan. Tiedotustilaisuus avataan edelleen salamyhkäisesti, kun tilaisuuden juontajat – pitkän linjan urheiluäänet Timo Ripatti ja Kaj Kunnas – juontavat sisään valkokankaalle heijastuvan videon tulevasta. Seuraavan reilun kymmenen minuutin aikana kaikille paikallaolijoille selviää, että savolaisessa urheilukentässä tapahtuu suuria. Lentopallon Mestaruusliigassa pelaavat savolaisseurat Sampo Volley ja LEKA Volley yhdistävät voimansa, ja jo seuraavalla pelikaudella 2018-2019 Mestaruusliigassa pelaa uusi joukkue.

Pielavedellä Sampo on instituutio. Yleisseura on perustettu vuonna 1924, ja lentopallon pääsarjassa se pelasi kaudesta 1997-1998 lähtien yhtäjaksoisesti kevääseen 2018 asti. Reilun 20 pääsarjakautensa aikana Sampo voitti kolmesti Suomen mestaruuden. Lisäksi se keräsi pääsarjasta 5 SM-hopeaa, 2 SM-pronssia ja juhli myös kolme kertaa Suomen Cupin voittoa. Paikallisille Sampo oli ja on edelleen suuri ylpeyden aihe sekä henkisesti tärkeä voimavara pikkukunnan asukkaille.

Pielaveden Sampo juhlii Suomen mestaruutta Kuopiohallissa keväällä 2009. 
Kuva: Savo Volleyn arkisto


Kuopiolaiselle LEKA Volleylle ja sen seuraihmisille fuusio oli kivuttomampi asia. Seura oli ollut olemassa vasta keväästä 2014 lähtien. Neljän Mestaruusliigakautensa aikana kuopiolaisten parhaaksi saavutukseksi kirjattiin neljäs sija kaudelta 2015-2016, jolloin se hävisi pronssiset mitalit Loimaan Hurrikaanille otteluvoitoin 2-0. Todellista seurakulttuuria Leka Volleyn taakse ei muodostunut, mutta kaupungissa oli selvästi tilausta lentopallon pääsarjajoukkueelle.

Yhteisen lentopalloseuran siemen kylvettiin vuoden 2013 syksyllä. Pielaveden Sampon voimahahmo Timo Perälä keskusteli silloisen keskipelaajansa Tatu Säisän kanssa Sampon tulevaisuuden näkymistä, jotka eivät olleet mairittelevat. Monen mutkan kautta näiden keskustelujen lopputulemana Kuopioon perustettiin lopulta uusi lentopallon erikoisseura LEKA Volley, joka otti Saimaa Volleyn paikan lentopallon Mestaruusliigassa pelikaudelle 2014-2015. Pielavedellä Sampo sai uutta puhtia toimintaansa Siilinjärven kaupungin voimakkaan tuen myötä, ja kaikki näytti siltä, että tulevaisuutta lähdetään rakentamaan savolaisessa lentopallossa kahden joukkueen voimin.

Toisin kuitenkin kävi.

Automatka Helsinkiin


Sampo Volley ja LEKA Volley taistelivat neljän kauden aikana vastakkain kahdella rintamalla. Päähuomio keskittyi joukkueiden peliesityksiin, mutta toisaalta seurojen taustaorganisaatiot taistelivat vähintään yhtä tiiviisti talousalueen yhteistyökumppanuuksista – Suomeksi sanottuna rahasta, jonka kerääminen oli kummallakin seuralla kiven alla.

Kirkkaimman urheilullisen menestyksen ajat tuntuivat olevan savolaisessa lentopallossa takanapäin. Kultajuhlia oltiin päästy maakunnassa tanssahtelemaan edellisen kerran keväällä 2009, kun Sampo voitti sen historian viimeiseksi jääneen Suomen mestaruutensa. LEKA Volleyn asema tuntui vakiintuneen Mestaruusliigassa ylemmän keskikastin joukkueeksi. Pielavedellä Sampo saattoi onnistuneella kaudella taistella liigamitaleista, mutta valtakunnan ykkösseuroiksi nousseet VaLepa ja Hurrikaani olivat savolaisia monta askelta edellä.

LEKA Volley ja Sampo tarjosivat yleisölle monta mieleenpainuvaa
 paikalliskamppailua. Kuva: LEKA Volleyn arkisto

Keväällä 2017 Perälän puhelin soi taas. Soittajana oli tuttu mies, vastikään LEKA Volleyn puheenjohtajaksi valittu Tatu Säisä. Kaksikko aloitti uudelleen keskustelun neljä vuotta sitten alkunsa saaneesta yhteistyöideasta. Keskusteluyhteys hiipui kesän ajaksi, kunnes syyskuussa 2017 Perälä ja Säisä, kilpailevien seurojen nokkamiehet, matkustivat samalla autokyydillä Mestaruusliigan avaustilaisuuteen Helsinkiin. Automatkan aikana molemmat päätyivät samaan lopputulemaan: oli aika yhdistää voimat. Se tarkoitti yhteisen seuran perustamista - seuran, jolla olisi toimintaedellytykset olla elinvoimainen ja vakavarainen paikallinen urheilutoimija, ja joka pystyisi myös tavoittelemaan menestystä pelikentällä.

Sekä Perälällä että Säisällä oli selvä visio ja tavoitteet tulevaisuuden suhteen. Asioita alettiin viemään eteenpäin nopealla aikajänteellä. Keskusteluja ja palavereja pidettiin paikallisten lentopallovaikuttajien kanssa ja seuran organisaatio rakentui nopeasti. Yksimielisesti päätettiin, että Perälä lähtee vetämään uutta seuraa toimitusjohtajan roolissa ja Säisästä tulee seuran puheenjohtaja. Myyntipuolelle värvättiin muun muassa Kokkolan Tiikereissä kovaa jälkeä tehnyt Petteri Ervasti ja markkinointipuolelle uusia tuulia tuomaan värikäs Raine Siltala. Seuran hallitus muodostui kovan linjan lentopallovaikuttajista ja yritysmaailman osaajista. Urheilupuolta johtamaan lähti vielä silloin ulkomailla elantonsa ammattilentopalloilijana tienannut vieremäläislähtöinen Antti Siltala.

Uusi lentopallon erikoisseura oli syntynyt. Savo Volley päätettiin esitellä suomalaiselle urheiluväelle tiedotustilaisuudessa Kuopion Kaupunginteatterilla.

Uuden Savo Volleyn hallitus julkaistiin seuran järjestämässä
tiedotustilaisuudessa 21.12.2017. Kuva: Savo Volleyn arkisto



Uuden alussa


14.5.2019 Savo Volleyn toimisto Kuopion Vuorikadulla. 

Savo Volleyn toimitusjohtaja, pomo, Timo Perälä muistelee vajaan puolentoista vuoden takaista tiedotustilaisuutta.

- Oli hieno fiilis mennä lavalle mediaväen eteen kertomaan tulevasta. Jo silloin oli täysin selvää, että nyt ollaan tekemässä jotain isoa ja uutta juttua. Sellaista, mitä suomalaisessa lentopallossa ei oltu ennen tehty. Ajatus kiertävästä ”roadshowsta”, jossa kotiottelut pelattaisiin usealla eri paikkakunnalla, kokonaisvaltainen ja näyttävä seuran yleisilme sekä seuran johtavaksi ideologiaksi muovautunut voimakas tuki junioritoiminnalle nostivat vahvan uskon onnistumisesta.

Perälän sanoista huokuu myös haikeus. Hän oli Pielaveden Sampon lentopallon Mestaruusliigajoukkueen taustalla vetovastuussa kesästä 2002 alkaen. Uutinen paikallisen palloiluylpeyden liigataipaleen loppumisesta otettiin Pielavedellä vastaan järkyttyneinä, joskin seura-aktiivit ymmärsivät urheilumaailman lainalaisuudet ja sen, että tulevaisuuden näkymät eivät olleet ruusuiset. Perälän mukaan osa ihmisistä ei ole vieläkään toipunut uutisen tuomasta järkytyksestä.

Savo Volley lanseerattiin tiedotustilaisuudessa mahtipontisesti. Mediaväelle kerrottiin, että joukkue tulee pelaamaan Mestaruusliigaa jo seuraavalla pelikaudella 2018-2019. Tulevan kauden toimintabudjetti oli myös lentopalloon todella suuri; 750.000 euroa. Budjetillaan Savo Volleysta tuli välittömästi suomalaisen lentopallon suurseura ja kansallisen lentopallon valtikkaa pitävän VaLePan ykköshaastaja.

Toiminta Savo Volleyn ympärillä rauhoitettiin kevään 2018 ajaksi, jotta yhä Mestaruusliigassa taistelevat Sampo ja Leka Volley saivat täyden työrauhan. Leka Volleyn tarina päättyi lopulta puolivälieräsarjassa kärsittyyn tappioon otteluvoitoin 3-2 Loimaan Hurrikaanille. Sampo Volleyn historian viimeinen pääsarjakausi päättyi puolestaan tunteikkaisiin juhliin, kun se kaatoi rovaniemeläisen Lakkapään pronssiottelusarjassa voitoin 2-1. Estradi oli tyhjä uudelle pääosan esittäjälle.

Uusi aika savolaisessa lentopallossa


Mestaruusliigakauden päätyttyä Savo Volley alkoi näkyä vahvasti varsinkin sosiaalisessa mediassa. Seuran markkinointivastuuseen palkatun Raine Siltalan kokoama poikkeuksellisen osaava mediatiimi sai raikkailla pelaaja- ja valmentajasopimusvideoilla valtavasti mediahuomiota. Esitellyt pelaajat olivat todella kovaa luokkaa: Olli-Pekka Ojansivu, Antti Siltala, Andrus Raadik ja Taichi Kawaguchi loivat viiltävän terävän keihäänkärjen. Päävalmentajaksi palkattiin monissa liemissä keitetty menestysvalmentaja Jukka Tuovinen, joka oli seurajohdolle entuudestaan tuttu Leka Volleyn ja Sampon penkin takaa. Seura loi itsestään suuren ja mahtavan ennen kuin otteluakaan oli vielä pelattu.

Savo Volleyn maskotti Velmu esiteltiin yleisölle heinäkuun 
2018 alussa Tervon Lohimaassa.
Kuva: Savo Volleyn arkisto



Kauden alku lähestyi, mutta seuran taustalla kaikki ei ollutkaan valmista. Seuran asettamasta 750.000 euron budjetista puuttui merkittävä määrä rahaa. Paineita loivat myös tulevan roadshow:n asettamat haasteet. Savo Volley pelasi kauden aikana kotiottelunsa yhteensä yhdeksällä eri paikkakunnalla. Etäisimmät kotihallit sijaitsivat pohjoisessa Vieremällä ja Kiuruvedellä, etelässä taas Pieksämäellä ja Varkaudessa. Seuran markkinointi-ideologian mukaisesti näyttävästi lavastettavat kotisalit olivat myös logistisesti haastava yhtälö.

- Urheilullinen menestys ei jännittänyt missään vaiheessa, sillä varsinaisia menestyspaineita ei ollut.  Monet muut asiat puolestaan aiheuttivat melkein unettomia öitä. Näin jälkikäteen mietittynä lähdimme ensimmäiselle kaudelle aikamoisella riskibudjetilla, mutta lopulta selvisimme siitä kohtuullisen hyvin. Haasteita ensimmäisellä kaudella oli monenlaisia, mutta niistä selvittiin, seurapomo Timo Perälä huokaisee.

Urheilullisesti Savo Volleyn kausi oli vuoristoratamainen. Kausi alkoi komeasti kolmella peräkkäisellä voitolla. Ensimmäinen tahra keltamustaan peliasuun tuli lokakuun puolivälissä Suomen Cupin ottelussa Ykkössarjan Karelian Hurmosta vastaan. Kotiyleisönsä edessä hurmiossa taistelleet joensuulaiset pyyhkäisivät takki levällään verrytelleen Savo Volleyn yli puhtaasti erin 3-0 ja pudottivat savolaiset jatkosta.

Kauden aikana ilonaiheita savolaiselle lentopalloyleisölle tarjosivat ennen kaikkea nuoriso-osaston uudet vastuunkantajat Fedor Ivanov etunenässä, virtuuosimainen japanilaislibero Taichi Kawaguchi sekä monella tavalla värikkäät ja tunnelmaltaan erinomaiset kotiottelut.
Vuoristoratamainen kausi päättyi lopulta Mestaruusliigan runkosarjan kolmanteen sijaan Hurrikaani Loimaan ja puolustavan mestarin VaLePan jälkeen.

Savo Volleyn pudotuspelikevät sai lentävän lähdön, kun joukkue moukaroi Akaa Volleyn nurin puolivälierissä otteluvoitoin 3-0. Paljon hehkutetussa ja odotetussa välieräsarjassa savolaisia vastaan asteli puolustava Suomen mestari Vammalan Lentopallo, jonka haavoittuvaisuudesta oltiin nähty viitteitä puolivälieräsarjassa Kokkolan Tiikereitä vastaan. Sastamalalaiset olivat edenneet puolivälieräsarjastaan vaivoin jatkoon ja suomalainen lentopalloyleisö odotti suosikin ja haastajan tarjoavan historiallisen taistelun finaalipaikasta. Tässä ottelusarjassa ei kuitenkaan ollut kuin yksi joukkue.

Savo Volleyn pukukopista kantautui huolestuttavia tietoja ennen VaLePa-ottelusarjaa. Hurjassa kevätvireessä Akaa Volleyta vastaan puhkunut yleispelaaja Miro Määttänen joutui jäämään keskivartalovamman vuoksi sivuun koko loppukaudeksi. Ykköshakkuri Olli-Pekka Ojansivun nilkka saatiin juuri ja juuri parsittua kasaan ottelupäivinä, mutta vamma vei ”Lelun” pelaamisesta parhaimmat tehot pois.

Ollipekka Ojansivu ei ollut mukavuusalueellaan nilkkavaivaisena.
Kuva: Savo Volley / Tapio Hartikainen
Joukkueen kapteeni Antti Siltalan selkävaivat yhdessä lukuisten muiden pelaajien pienempien vaivojen lisäksi tylsytti savolaisen nousukasjoukkueen aseettomaksi, ja joukkueen yleisilmekin näytti aneemiselta muutamia välähdyksiä lukuunottamatta.

VaLePa eteni välieräsarjasta finaaliin lopulta otteluvoitoin 4-1 ja marssi lopulta toiseen peräkkäiseen Suomen mestaruuteensa kaatamalla finaalisarjassa kauden yllättäjän Oulun ETTA:n puhtaasti voitoin 4-0.

Tapaus Raadik


Savo Volleyn valmistautuessa pronssiottelusarjaan Hurrikaani Loimaata vastaan maaliskuun lopulla kulisseissa räjähti. Tähtipelaajastatuksella seurassa operoinut virolainen yleispelaaja Anrdus Raadik tylytti virolaisen Võrkpall24-lehden haastattelussa seuransa toimintaa todella rujoin sanakääntein. Virolainen haukkui päävalmentaja Jukka Tuovisen, joukkuekaverinsa – passari Fedor Ivanovin, joukkueen harjoittelukulttuurin, seuran toimintaperiaatteet ja lopulta myös Savo Volleyn markkinoinnin.

Lausunnot virolaismediassa eivät jääneet huomaamatta myöskään Suomenlahden pohjoispuolella. Noin vuorokausi Raadikin haastattelun julkaisemisen jälkeen virolaisiskijän kommentteihin herättiin myös Savossa.

- Tieto Andruksen kommenteista tuli meille lauantai-iltana 30. päivä maaliskuuta. Joukkue oli valmistautumassa tulevan maanantain vierasotteluun Hurrikaania vastaan ja kommentit otettiin hämmästellen vastaan, muistelee Timo Perälä.

Raadikin lausunnot käynnistivät nopean tapahtumasarjan Savo Volleyn toimistolla. Perälä keskusteli tapauksesta Tuovisen ja seuran hallituksen kanssa heti lauantai-illan ja varhaisen sunnuntai-aamun aikana, jonka johdosta Perälä kutsui Raadikin palaveriin sunnuntai-aamupäivänä kello 11.

- Asia käytiin Raadikin kanssa läpi kahden kesken. Kysyin Andrukselta hänen antamastaan palautteesta, että oletko sanonut noin, miten virolaissivusto asiasta kirjoittaa? Hän kertoi, että hänen sanomisiaan on kärjistetty, eikä hänellä ollut tarkoitus kritisoida joukkuekaveriaan. Keskustellessamme huomasin, että Raadikille itselleenkin oli järkytys, miten iso asia hänen sanomisistaan oli noussut, Perälä kertaa maaliskuun lopun tapahtumia.

Perälän mukaan Raadikin tapauksessa hänelle ei jäänyt muuta vaihtoehtoa, kuin purkaa seuran ja pelaajan välinen pelaajasopimus välittömästi.

- Pelaajasopimuksessa sanotaan selkeästi, ettei pelaajalla ole oikeutta arvostella joukkuetta tai seuraa julkisesti. Mielestäni se kaikista vakavin asia tässä tapauksessa oli se, että hän ryöpytti julkisesti joukkuetoveriaan. Sellaisen jälkeen on mahdotonta palata pukukoppiin muun joukkueen kanssa.

Ainoastaan puolitoista vuorokautta kommenttien julkitulon jälkeen Andrus Raadikin peliura Savo Volleyssa loppui. Se oli samalla valtava takaisku pronssiottelusarjaan valmistautuvalle ja loukkaantumiskurimuksessa painivalle savolaisjoukkueelle. Perälälle itselleenkin Raadikin tapaus on tunteita herättävä aihe; Perälä toi Raadikin silloiseen Sampoon kesällä 2016 ja heidän yhteinen menestyksekäs taival oli kestänyt jo liki kolme vuotta.

Andrus Raadik iski viimeiseksi jääneessä ottelussaan Savo Volleyn riveissä
14 pistettä VaLePaa vastaan. Viikkoa myöhemmin hänen sopimuksensa purettiin.
Kuva: Savo Volley / Tapio Hartikainen

Vanha sanonta kuuluu ei savua ilman tulta, mutta mikä on Raadikin tapauksessa sanaparren laita?

- Varmasti siellä kommenttien takana on sellaisia asioita, joita meidän seurana pitää ihan tosissaan miettiä. Raadik toi esille muun muassa haastavat harjoitteluajat ja niihin olemme jo reagoineet. Tulevalla kaudella tilanne on huomattavasti parempi.

Raadikin kärkkäistä lausunnoista piikki heitetään myös seuran markkinointipuolelle, joka virolaisen mukaan saa seuran näyttämään suuremmalta, mitä se todellisuudessa on. Tämän kommentin seurapomo Perälä kuittaa huvittuneena:

- Sehän kertoo ainoastaan siitä, että markkinointipuolemme on onnistunut tehtävässään erinomaisesti. Henkilökohtaisesti minua harmittaa, että mikäli Andruksella ei ollut hyvä olla täällä, miksei hän tullut puhumaan siitä kasvokkain minun kanssani? Meillä oli ymmärtääkseni hyvä keskenäinen luottamus ja kunnioitus sekä yhteinen historia, mutta hän päätti tuoda asiat julki omalla tavallaan.

Välitilinpäätös


Pronssiottelusarjaan entisestään heikentynyt Savo Volley kaivoi vielä kerran kovan taisteluilmeen, mutta se ei riittänyt tulivoimaista loimaalaisryhmää vastaan. Hurrikaani nappasi himmeimmät mitalit otteluvoitoin 2-0. Joukkueen terveystilanteesta kauden päättyessä kertoi paljon viimeisen ottelun kokoonpano, jonka avauskuusikossa pelasi lomamatkaltaan paikalle hälytetty Kakkossarjan Timo Leikas.

Lentopallonousukkaan debyyttikausi lentopallon Mestaruusliigassa oli päättynyt urheilullisesti pettymykseen – viimeisessä seitsemässä ottelussaan savolaiset onnistuivat kaivamaan ainoastaan neljä erävoittoa. Seuran johdosta korostettiin kauden mittaan, että joukkue etenee ”arvot edellä” ja urheilullisen menestyksen aika tulee myöhemmin. Kiistaton fakta on kuitenkin se, että 750.000 euron budjetilla operoivalle seuralle kausi oli kentällä mahalasku, eikä loukkaantumistenkaan taakse voi täysin piiloutua, sillä vaivoja oli muillakin joukkueilla. Huomionarvoista on myös se, että loukkaantumisista ainoastaan Olli-Pekka Ojansivun nilkkavamma oli tapaturmainen, kun muut vammat olivat tiettävästi rasitusperäisiä.

Jukka Tuovisen ilonaiheet jäivät kaudella muutamia
väläyksiä lukuunottamatta liian vähäisiksi.
Kuva: Savo Volley / Tapio Hartikainen

Myöskään taloudellisesti Savo Volleyn debyyttikautta ei voi pitää täysin onnistuneena, vaikka se alkukauden haasteensa onnistuikin selvittämään. Seurapomo Perälä kertoo taloudellisen tuloksen painuvan tappiolle – kuukausi ennen tilikauden päätöstä seura on pakkasella noin 30.000 euroa.

Kaikesta huolimatta seuran toimistolla katse on kohdistettu jo vahvasti seuraavaan kauteen. Savo Volley jatkaa myös pelikaudella 2019-2020 Jukka Tuovisen luotsaamana. Tuovisen aisaparina päättyneellä pelikaudella toiminut Timo Tolvanen puolestaan vaihtaa maisemaa Koillismaalle ja naisten Mestaruusliigan Kuusamon Pölkyn päävalmentajaksi. Timo Perälän mukaan valmennus tulee saamaan myös tulevalle kaudelle käyttöönsä sellaiset työkalut, joilla Savo Volley voi taistella mestaruudesta. Korvaajat joukkueessa täytyy miettiä ainakin uransa lopettaneelle keskipelaaja Jukka Lehtoselle, Saksaan suunnanneelle huippulibero Taichi Kawaguchille ja tottakai myös aukon yleispelaajaosastolle jättäneelle Andrus Raadikille. Perälä kertoo seuran toimivan tällä hetkellä pelaajamarkkinoilla hyvin aktiivisesti.

- Tämä kevät ja alkukesä on pelaajakartoituksessa ja -hankinnassa kiireisintä aikaa. Näillä näkymin viime kauden joukkueesta meillä jatkaa seitsemän pelaajaa, joka tarkoittaa lähtökohtaisesti viittä pelaajahankintaa. Ainakin keskitorjuja- ja yleispelaaja-osastolle vahvistusta haetaan ensisijaisesti ulkomailta, mutta pyrimme löytämään kotimaisen liberon, Perälä avaa päävalmentaja Tuovisen toivomuslistaa.

Kauteen 2019-2020 Savossa lähdetään hieman kiristyneellä budjetilla. Perälän mukaan Savo Volleyn runkosarjabudjetti tulee olemaan hieman alle 700.000 euroa.

Savo Volleyn toiminnan suurimpia kulmakiviä on voimakas tuki alueen junioriseuroille. Tästä konkreettisena esimerkkinä se jakaa puolet otteluiden ennakkolipunmyynnin tuotoista pelipaikkakuntien junioriseuroille. Päättyneellä kaudella seura jakoi junioritukea lähes 30.000 euroa yhteensä 17 urheiluseuralle. Tällä rahamäärällä palkattaisiin kovan luokan pelaajavahvistus joukkueeseen.

- On ihan totta, että summa jonka lahjoitamme junioritoimintaan on merkittävä investointi. Oli jopa pienoinen yllätyskin, että lippuja ostettiin ennakkoon niin paljon ja tuki junioreille kasvoi todella suureksi. Tulemme jatkossakin tukemaan juonioriseuroja samalla tavalla ja kehitämme yhteistyötä edelleen, Perälä kommentoi.

Kohti tulevaa


Toukokuun puolivälissä moni asia on vielä Savossa auki. Joukkueen pelaajistoon haetaan viittä uutta pelaajaa, seuran toimisto on ilman päätoimista myyntipäällikköä Petteri Ervastin jatkettua muihin tehtäviin ja myös tulevan kauden sarjasysteemi on vielä epäselvä. Tulevalla Mestaruusliigakaudella runkosarja tullaan viemään läpi joko kolmin- tai nelinkertaisena sarjana. Tämä myös tarkoittaa sitä, että Savo Volleyn kotiotteluiden lukumäärä on joko 13 tai 18.

- Mikäli pelaamme runkosarjassa 13 kotiottelua, paikkakuntien määrä tippuu viime kaudesta yhdellä tai kahdella. Jos kotiotteluita on 18, kotipaikkakuntien määrä pysynee ennallaan. Tällä hetkellä on varmaa, että pelaamme kotiotteluita ainakin Kuopiossa, Siilinjärvellä, Pielavedellä ja Vieremällä. Haluaisimme myös viedä lentopallon tänäkin vuonna Pieksämäen Veturitalleille, toimitusjohtaja Perälä ennakoi tulevaa.


Savo Volley isännöi Vantaa Ducksia joulukuun alussa Pieksämäen Veturitalleilla järjestetyssä Mestaruusliigan kamppailussa.
Kuva: Savo Volley / Tapio Hartikainen
Savo Volley tuli näyttävästi suomalaiseen urheilukenttään kesällä 2018, kun poikkeuksellisella tavalla toteutetut markkinointivideot yllättivät positiivisesti kohdeyleisönsä. Pystyykö seura ja sen markkinointi jatkamaan yllätyksiään ja nostamaan tasoaan vielä entisestään?


- Itse näen sen enemmänkin niin, että edellytykset myös markkinoinnin kehitykselle ovat nyt entistä paremmat. Meillä on enemmän aikaa ja resursseja luoda seurasta entistä mielenkiintoisempi. Kun vuosi sitten aloitimme työn mediatiimin kesken, kukaan ei oikeastaan tuntenut toisiaan. Nyt olemme toisillemme tuttuja ja jokainen tietää toistensa toimintatavat. Sekin on huomattavasti helpompi lähtökohta vuoden takaiseen, Savo Volleyn elämys- ja markkinointipäällikkö Raine Siltala miettii.

Kun Savo Volley julkaistiin urheiluväelle joulukuussa 2017, moni urheilun vääräleuka irvaili seuran tarun jäävän lyhytikäiseksi. Vuorikadulla ollaan kuitenkin näytetty epäilijöille pitkää nenää ja seuran toimistolla töitä paiskitaan hartiavoimin. Pitkää ikää povaa myös pitkän linjan lentopallomies Timo Perälä.

- Viiden vuoden päästä näen Savo Volleyn entistäkin vahvempana toimijana suomalaisessa urheilussa. Olen asennoitunut työhöni siten, että tämä tulee olemaan viimeinen työpaikkani ja täältä tulen jäämään eläkkeelle. Ja eläkkeelle en aio jäädä vielä seuraavaan viiteen vuoteen, mutta ehkä joskus kymmenen vuoden päästä sitä voisi miettiä, Perälä nauraa.

Tuleva kausi tulee näyttämään vahvasti sen, oliko ensimmäisen kauden urheilullinen mahalasku vain työtapaturma, vai onko joukkueessa rakenteellisia ja pelitavallisia ongelmia. Seuran nokkamiehet Tatu Säisä ja Perälä toistelevat kilpaa, ettei urheilulliseen menestykseen ole vielä tulevalla kaudellakaan kiire. Mikäli kausi 2019-2020 kuitenkin jatkuisi pelillisesti alavireisenä, miten asian ottaisi savolainen urheilukansa, joka perinteisesti tulee seuraamaan voittavaa joukkuetta? Entä yhteistyökumppanit?

Korulauseista huolimatta Savo Volleyn on näytettävä pelikentälläkin, että se on menestyvä urheiluseura, eikä pelkästään komea ja kiiltävä kuori. Mestaruuden aika ei välttämättä ole vielä tulevallakaan kaudella, mutta joukkueen tärkein tehtävä on palauttaa kentällä sen pelillinen uskottavuutensa.

Savolainen lentopalloväki odottaa tulevaa yhtä jännittyneenä, kuin sen tiedotustilaisuuden alkua Kuopion Kaupunginteatterilla 21. joulukuuta vuonna 2017.

Teksti: Juuso Ikonen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti