torstai 9. toukokuuta 2019

SiiPe 2019 - Superpesis palaa vihdoin Mantulle!

Vuonna 1987 perustettu Siilinjärven Pesis palaa Superpesis-kartalle tulevana sunnuntaina, kun se kohtaa vieraskentällä hallitsevan mestarin, Joensuun Mailan. 90-luvulla Hannu Litmasen, Teemu Haatajan ja Mikko Kuosmasen kaltaisten pelimiesten edustaman SiiPen historia ei kaikilta osin ole kaunista muisteltavaa, mutta viime syksyn karsinnat Haminaa(otteluvoitot 3-1) vastaan käänsivät uuden, raikkaan sivun seuran historiassa.

"Play-off paikkaa lähdetään rohkeasti hakemaan"

Railakasta ja rohkeaa kahden kärjen pesäpalloa kaudella 2018 pelannut SiiPe lähtee alkavaan kauteen selkeänä haastajana. Alueen pesäpallosta lähivuosilta tuttua rahan tuhlausta ei tällä kertaa nähty, vaan edelliskauden toimivaksi havaittuun runkoon tehtiin vain muutama, varsin maltillinen lisäys. Joukkue on pysynyt pitkälti samana, jonka pelinjohtaja Perttu Westersund näkee haastavan kauden yhtenä valttikorteista.

- On iso asia, että runko on säilynyt samana. Ulkopelissä tästä on isosti etua ja tiettyjä pelillisiä tarkennuksia joita otettiin käyttöön, voidaan käyttää tänäkin vuonna. Pystytään viime kaudesta ammentamaan tästä, joskin kaikki muu on uutta ja astetta kovempaa.

Harjoituskaudella Mantun ylpeys voitti ne pelit, jotka olettaa sopi, mutta kauden päävastustajat olivat vielä pykälää edellä. Joukkuelajeista tuttu fraasi "niukasta tappiosta on valtava matka niukkaan voittoon" on tuttu myös Siilinjärvellä. Harjoittelussa vaatimustasoa on nostettu ja tuloksiakin on Westersundin mukaan nähtävillä selkeästi. Pelkkä sympaattinen suoritus ei enää kesän peleissä riitä, kun sarjapisteet ovat jaossa ja venymistä vaaditaan ottelusta toiseen.

- Runkopelaajat ovat pystyneet nostamaan tasoaan myös fyysisesti. Lajisuoritteiden tekemisen into
ollut koko talven hyviä. Pelillisesti positiivista, mutta myös kehitettävää on löytynyt. Joukkueena meidän on pystyttävä ottamaan steppi pinnan tappioista pinnan
voittoihin. Se ei riitä enää, että ollaan lähellä, voittoja täytyy saada, Westerlund summaa.

Ykköspesiksen tasolle järisyttävän nopea kärki teki parhaina iltoinaan mitä halusi. Tämä osaltaan mahdollisti sen, että tulosta pystyttiin hakemaan laajalta rintamalta. Nousukarsinnatkaan eivät olleet poikkeus, sillä SiiPe rummutti eri toten Mantulla pelatuissa otteluissaan tilanteita myös kakkoskärjestä. 

Sarjatason nousu tarkoittaa myös vaatimustason nousua niin ulko-, kuin sisäpelaamisenkin osalta. Pelinjohto tiedostaa Westersundin sanojen mukaan tämän, joskin rohkea pelitapa on edelleen avainasemassa. Tavoitekin on lyöty selkeästi lukkoon, eikä siitä puhuttaessa ujostella, kuten monesti on tapana.

- Oltiin viime vuonna divariin nopea joukkue, joka antoi mahdollisuuden pelata kahdella kärjellä. Joudutaan todennäköisesti tiivistämään hieman kun pelin vaatimustaso kasvaa. Etenemisvoima on Superissa isossa roolissa ja se asettaa reunaehtoja. Pyrimme kuitenkin aktiiviseen ja rohkeaan peliin.

- Kyllä me play-off -paikkaa lähdetään rohkeasti hakemaan. Minimitavoite ehdottomasti säilyttää sarjapaikka. Marginaalit tulevat olemaan pieniä, jos ennakkokaavailut pitää paikkaansa.

Lukkari Teemu Kinnunen on paljon vartijana alkavalla kaudella. Riittääkö heikohko käsi Superpesiksen rumputulessa? Harjoituksista kantautuvien tietojen mukaan tehot ovat lisääntyneet huomattavasti.
Kuva (c) Siilinjärven Pesis
Siilinjärveläisten ehdoton syömähammas on Superpesis tasollekin sähäkästi liikkuva ykköskärki Vainikaisten veljesten, Simon ja Samun, johdolla. Tilanteiden luominen jäänee pitkälti heidän vastuulleen, sillä kakkoskärjestä - hyvästä Ykköspesis-kaudesta huolimatta - tuskin ratkaisijoita löytyy. 

Ison haasteen edessä on myös SiiPe:n jokeriosasto. Hurjassa vireessä viime kesänä ollut Kimmo Lukkari paukutteli runkosarjaan peräti 92(4+88) pinnaa ollen sarjan selkeä lyöjäkuningas. Tahti ei hiipunut karsinnoissakaan, kun tilastoihin kirjautettiin neljässä ottelussa mukavat 1+12 -lukemat. Kolmostilanteet tulevat olemaan paria pykälää tiukemassa, joten ruudin on oltava kuivaa heti toukokuussa. 

Viime vuoden tähtipelaajamme ovat niitä joilta odotamme läpimurtoa Superin tasolle, Vainikaiset, Lukkari, Kinnunen etunenässä. Näiden lisäksi Roope Räisäsellä on potentiaalia nousta ihan ajan myötä sarjan ehdottomaan kärkikaartiin, hänet lasken tämän kauden "mustaksi hevoseksi", Westersund toteaa.

Avausottelussa kovin mahdollinen mittari

Tekemisen tasoa mitataan heti kovimmassa mahdollisessa paikassa, kun äitienpäivän avausottelussa vastaan asettuu hallitseva Suomen mestari, Joensuun Maila. Taktisesti äärimmilleen viritetty JoMa on , jos mahdollista, vahvistunut entisestään mm. Kiteen Pallosta saapuneella Simo Rahusella. Isäntien miehistöstä löytyy myös siilinjärveläisille tuttu sukunimi, kun Litmasista Henri pelaa kasvattajaseuraansa vastaan.

Westersund tietää haasteen olevan valtavan, mutta löytää asetelmasta myös mahdollisuuksia. Varovaiseen ja peruuttelevaan tapaan hän ei miehistöään aio Mehtimäelle lähettää.

- Realisteja mekin ollaan, "pienehköstä" altavastaajan roolista lähdetään, Westersund toteaa hymähtäen.

- JoMa-ottelu antaa mahdollisuuden kehittää omaa tekemistään. Ei meidän kannata lähteä sinne ihastelemaan, vaan rinta kaarella pelaamaan omaa peliä. Kyllähän siellä on olemassa ison voiton ja ison tappion mahdollisuus. Riskejäkin meidän täytyy Joensuun tasoista joukkuetta vastaan ottaa. Ei sinne lähdetä häviämään nätisti, rohkea pitää olla, Westersund päättää.

MUALI! arvioi - SiiPe 2019

Siilinjärven Pesiksen joukkue on nuori, ennakkoluuloton ja urheilullinen. Vaikka kokemus pääsarjatasolta on liki olematon, osoitti hyvin kasassa säilynyt runko nousukarsinnoissa, jopa yllättävän heikon runkosarjan pelannutta Haminaa vastaan, että se pystyy hyvään ja tasaiseen suorittamiseen.

Ykköskärjen on pystyttävä huippusuorituksiin illasta toiseen, sekä lukkari Kinnusen venyttävä äärimmilleen etukentän säestämänä. Valtavan vastuun tulospuolella kantava lyöjäjokeri Kimmo Lukkari on liki mahdottoman tilanteen edessä, mikäli taustalta ei löydy apuja.

Pidän Westersundia mainiona pelinjohtajana nuorelle joukkueelle ja uskon SiiPen riveistä löytyvän monta Superin tasolle itsensä läpilyövää. Pudotuspeleihin pääsy olisi maata Kuopiossa saakka järisyttävä yllätys, mutta sarjapaikan säilyttäminen on täysin realistista. Kamppaillee paikasta auringossa yhdessä Kempeleen Kirin ja Alajärven Ankkureiden kanssa.

Rohkeasti ennakoimme, että Mantun monttu on kovassa käytössä isäntien sisävuoroilla. SiiPe välttää karsinnat ja näin ollen Superpesistä pelataan Siilinjärvellä myös kaudella 2020. Sijoitus: 12.

Teksti: Pauli Savenius

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti